Λουλούδια Νύφης

Λουλούδια που αγαπούν οι Νύφες

Σε κάθε σημαντική στιγμή της ζωής τους οι άνθρωποι επιλέγουν τα λουλούδια για να στολίσουν, να επισημοποιήσουν, να φέρουν καλοτυχία αλλά κυρίως ως συμβολισμός σε μια τόσο ιδιαίτερη στιγμή που είναι η «ημέρα του γάμου». Ποια είναι όμως τα πιο δημοφιλή λουλούδια που προτιμούν τα ζευγάρια για να διακοσμήσουν την εκκλησία και τον χώρο της δεξίωσης την ημέρα του γάμου τους;

Στη πρώτη θέση τα λουλούδια που κυριαρχούν στους γάμους είναι τα τριαντάφυλλα. Οι χρωματικές επιλογές διαφέρουν ανάλογα με την εποχή, την ώρα της μέρας και την τοποθεσία που πραγματοποιείται το μυστήριο. Ένα όμως είναι βέβαιο, ότι το τριαντάφυλλο αποτελεί το απόλυτο σύμβολο αγάπης σε όλα τα ρομαντικά κείμενα της λογοτεχνίας. Η επιλογή του δηλώνει αναγεννησιακό ρομαντισμό και αποπνέει αριστοκρατική καταγωγή. Το πλήθος των ποικιλιών και διχρωμιών καθώς και των αρωμάτων που διαθέτουν τα τριαντάφυλλα τα κατατάσσουν στην κορυφή των επιλογών των μελλόνυμφων.

Με μικρή διαφορά στην δεύτερη θέση βρίσκονται τα κρίνα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες η πιο ιδιαίτερη (αν και πιο ακριβή) είναι το Convallaria majalis το γνωστό μιγκέ. Τα Μιγκέ έχει συνδέσει το όνομα του με βασιλικούς γάμους. Τα λευκά λεπτεπίλεπτα εύοσμα άνθη του αναδύουν συμβολισμούς αιώνιας ενότητας, πίστης και ευτυχίας δεν είναι τυχαίο ότι τα μιγκέ είναι γνωστό ως και τα λουλούδια της «επιστροφής στην ευτυχία». Ο μύθος λέει ότι τα αηδόνια την άνοιξη δεν αρχίζουν το κελάηδημα τους αν πρώτα δεν ανθήσουν τα μιγκέ. Αυτό τα ταπεινά λουλούδια δηλώνουν την έναρξη της άνοιξης και την αναγέννηση της φύσης. Τα κρίνα αποτελούν γενικά σύμβολα μεγαλοπρέπειας αλλά και αθωότητας.

Υπάρχουν βεβαία και οι τουλίπες τις οποίες αν και ο μύθος τις συνδέει με μια τραγική ιστορία αγάπη παρόλα αυτά θεωρούνται σύμβολα απόλυτης αγάπης. Ο ποιητής Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα γράφει σε ένα από τα έργα του (απόσπασμα) «Παναγιά με τα πλουμίδια ολάνθιστη θεόρατη τουλίπα, μεσ’ το καράβι από φως περνάς πάνω από της πολιτείας την παλίρροια, ανάμεσα σε τραγούδια θαμπά κι’ αστέρια κρυσταλλένια». Τις τουλίπες τις συναντάμε σε πολλά χρώματα και δίνουν μεγάλες επιλογές συνθέσεων από μια αριστοκρατική μέχρι και μια νεανική αντισυμβατική τελετή.

Τα λουλούδια όμως που κερδίζουν τα τελευταία χρόνια έδαφος στις καρδιές των Ελληνίδων είναι οι παιώνιες, ένα αγριολούλουδο της υπαίθρου. Αν και ταπεινής καταγωγής η παιώνια θεωρείται από τους Κινέζους άνθος που συμβολίζει «την τιμή τον πλούτο της αριστοκρατίας καθώς και την αγάπη, στοργή και γυναικεία ομορφιά» . Ο ρομαντικός συνδυασμός των χαρακτηριστικών αυτού το λουλουδιού, καθώς και η εντυπωσιακή εμφάνιση του προσδίδει μοναδική απλότητα και συμβολική αξία.

Ένα όμως είναι σίγουρο, ότι όποια και αν είναι η επιλογή των λουλουδιών της μέλλουσας νύφης εκείνο που πρωτίστως θα ήθελε, είναι τα λουλούδια να περιστοιχίζουν, να ομορφαίνουν και να αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματα της εκείνη την ιδιαίτερη στιγμή της ζωής της.

Τέλος όλα αυτά έρχονται να καταγραφούν και να αποτυπωθούν μέσα από τον φακό του φωτογράφου και του εικονολήπτη (δες : φωτογράφηση γάμου τιμές), που με μαγικό τρόπο θα το αποθεώσουν ακόμα περισσότερο.