Με την έναρξη της άνοιξης αρχίζουν πιο εντατικά οι έρευνες για την επιλογή τόσο του χώρου όσο και του τόπου που θα τελέσουν οι μελλόνυμφοι τον γάμο τους. Οι επιλογές είναι άπειρες αλλά και ταυτόχρονα ιδιαίτερα αγχωτικές.
Αυτά που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι μελλόνυμφοι είναι κυρίως το «ύφος» που θα ήθελαν να έχει η τελετή του γάμου τους. Για ένα ρομαντικό καλοκαιρινό – φθινοπωρινό γάμο ένα νησί είναι η καταλληλότερη λύση. Φυσικά ο γάμος σε ένα νησί προϋποθέτει πολύ καλή οργάνωση, όσο και αν φαίνεται μια εύκολη υπόθεση, ειδικά αν το νησί είναι τόπος που έχουν επισκεφτεί μόνο κατά την χαλαρή περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών τους και δεν γνωρίζουν πολλά για αυτό.
Αρχικά πρέπει, αν πρόκειται για θρησκευτικό γάμο, να έρθουν σε επαφή με τον εφημέριο του ναού στον οποίο θα πραγματοποιήσουν τον γάμο τους και να ενημερωθούν για τα τελετουργικά της συγκεκριμένης εκκλησιάς. Πολλές φόρες σε μικρά ξωκλήσια (που δεν υπάρχουν λειτουργίες σε καθημερινή βάση) οι εφημέριοι που τελούν τους γάμους θα μεταβούν εκεί από διαφορετικές ενορίες, όποτε μια ενδελεχή έρευνα και επικοινωνία συνίσταται.
Για ένα αρχοντικό φθινοπωρινό – χειμωνιάτικο γάμο ιδανικά μέρη είναι εκείνες οι τοποθεσίες που είναι συνδεδεμένα με την ιστορία της Ελλάδας. Ένα χαρακτηριστικό πολύ δημοφιλές μέρος είναι η Μονεμβασιά μια καστροπολιτεία περιτριγυρισμένη από θάλασσα. Τοποθεσίες άρρηκτα συνδεδεμένες με ιστορικά γεγονότα, με λαογραφικά στοιχεία και με φυσικές ομορφιές μπορούν να συνθέσουν ένα σημειολογικό σκηνικό για το ζευγάρι. Επίσης, οι γηγενείς ποικιλίες λουλουδιών ή και καρπών μιας τοποθεσίας μπορούν να πολύ εύκολα να απαλλάξουν το ζευγάρι από το «πονοκέφαλο» του στολισμού της εκκλησίας και του χώρου της δεξιώσεις, αφού πολύ εύκολα αλλά κυρίως οικονομικά μπορούν πλαισιώνοντας να ομορφύνουν την εκδήλωση.
Άλλο ένα στοιχείο που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι μελλόνυμφοι είναι η «σύνθεση» των καλεσμένων. Αν το μεγαλύτερο πλήθος των καλεσμένων είναι νέοι, φίλοι, συνάδελφοι του ζευγαριού τότε τα πράγματα απλοποιούνται. Ένα όμορφο μικρό Αιγαιοπελαγίτικο νησί με βασικές υποδομές είναι η ιδανική λύση. Η προσέλευση των καλεσμένων μπορεί να γίνει σταδιακά και να συνδυαστεί με ολιγοήμερες διακοπές. Αυτό που θα πρέπει να έχουν φροντίσει οι μελλόνυμφοι είναι η διαμονή των καλεσμένων τους. Οι φίλοι μπορούν να βοηθήσουν και στην οργάνωση του τελετουργικού συμμετέχοντας έτσι διαδραστικά στη σημαντική αυτή στιγμή του ζευγαριού. Αν οι καλεσμένοι δεν αποτελούν ένα ομοιογενές σύνολο, κάτι που συνήθως επικρατεί στους γάμους όπου η νύφη και ο γαμπρός είναι από διαφορετικές χώρες, έχουν διαφορετικές θρησκείες κτλ, τότε η επιλογή της τοποθεσίας πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην δημιουργεί προβλήματα και δυσκολία στους καλεσμένους.
Τέλος ένα καταλυτικός παράγοντας για την επιλογή της τοποθεσίας του γάμου είναι το «οικονομικό πακέτο» που έχει αποφασίσει το ζευγάρι να διαθέσει για το γάμο. Ο σωστός αλλά κυρίως ο συνετός προϋπολογισμός είναι αρωγός στη τελική επιλογή. Ο γάμος σε ένα κοσμοπολίτικο μέρος ή σε ένα εξωτικό νησί μπορεί να γίνει όνειρο ζωής μόνο αν το ζευγάρι το θέσει ως στόχο και μεθοδικά συνεργαστεί για την επίτευξη του.